Deve Gribi Nedir, Belirtileri Neler, Nerelerde Görüldü?

- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Günümüzde hastalıkların sayısı oldukça artmaya başladı. Bugün size bu yazımızda Deve gribi nedir, belirtileri neler, nerelerde görüldü?
Katar’daki Dünya Kupası’ndaki FUTBOL taraftarları, ölümcül MERS de dahil olmak üzere sekiz hastalık tehdidi konusunda uyarıldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) desteklediği uzmanlar , MERS veya “deve gribi” olarak bilinen Orta Doğu solunum sendromunun Orta Doğu ülkesindeki mevcut turnuva sırasında yayılabileceğinden korkuyor. Peki Deve Gribi Nedir, Belirtileri Neler, Nerelerde Görüldü?

Deve Gribi Nedir, Belirtileri Neler, Nerelerde Görüldü?
- DSÖ destekli uzmanlar, ‘deve gribinin’ bu yılki Dünya Kupası’nda yayılabileceğinden korkuyor
- Son on yılda ev sahibi ülke Katar’da düzinelerce insan MERS’e yakalandı
- Hastalık uzmanları, turnuva sırasında MERS’i dokuz ‘enfeksiyon riskinden’ biri olarak listeledi
Bu yılki Dünya Kupası’nda yayılabilecek olan sadece ‘futbol ateşi’ değil. Dünya Sağlık Örgütü destekli uzmanlar, Covid’in daha ölümcül bir varyantı olan ‘deve gribinin‘ de olabileceğinden korkuyor.
Deve gribi olarak da bilinen Orta Doğu solunum sendromu (MERS), ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da tanımlanan Orta Doğu solunum sendromu koronavirüsünün (MERS-CoV) neden olduğu viral bir solunum hastalığıdır.
Belirtileri
Deve Gribi enfeksiyonunun veya hafif solunum semptomlarından ciddi akut solunum yolu hastalığı ve ölüme kadar değişir. MERS’in tipik bir sunumu ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Diyare dahil gastrointestinal semptomlar da bildirilmiştir. Şiddetli hastalık, mekanik ventilasyon veya yoğun bakım ünitesinde destek gerektiren solunum yetmezliğine neden olabilir. Yaşlı insanlar, zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler ve böbrek hastalığı, kanser, kronik akciğer hastalığı, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde ciddi hastalık geliştirme riski daha yüksektir.
Bulaşma
MERS-CoV zoonotik bir virüstür, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşır. Çalışmalar, insanların enfekte tek hörgüçlü develerle doğrudan veya dolaylı temas yoluyla enfekte olduğunu göstermiştir, ancak kesin bulaşma yolu belirsizliğini koruyor. MERS-CoV, Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya’daki birkaç develerde tespit edilmiştir. Orta Doğu dışında bildirilen sınırlı sayıda insan enfeksiyonuna rağmen, bazı Üye Devletlerde tek hörgüçlü develere mesleki olarak maruz kalan insan popülasyonları üzerinde yapılan son araştırmalar, Afrika kıtasındaki Üye Devletlerde de zoonotik bulaşma olduğunu göstermektedir.